En model GNH by

Ian Brook ‹ Föregående · Nästa ›

Menchari omvandlas till en modellby inom GNH

Byn Menchari är ett av de minst utvecklade samhällena i Samdrupjongkhar. Samhällsorganisationen Samdrupjongkhar Initiative (SJI) i Lhomon Society försöker nu förvandla det till en modellby för bruttonationallycka (GNH).

community-500x330

Projektet startades i december förra året för att fira Hans Majestät den Fjärde Druk Gyalpos sextioårsdag och för att uppmärksamma GNH-filosofin.

Avsikten är att omvandla byn till ett självständigt och hållbart samhälle. Andra mål inkluderar att upprätthålla värdet av traditionell kunskap och urgammal visdom, säkerställa näringsintag och livsmedelsförsörjning på hushållsnivå och att skapa intäktsgenererande aktiviteter.

Tio månader in i projektet, uppvisar det en uppenbar inverkan på samhället. Men tjänstemän säger mycket återstår att göra.

Menchari, beläget i Orong gewog, har 23 hushåll där byinvånarna fortfarande bor under halmtak och i bambu hyddor med tak av bananblad. Byn ligger en timmes promenad från motorvägen Samdrupjongkhar-Trashigang.

Standarden på hygien, kost, hälsa och sanitet, visade sig vara dålig i samhället enligt projektets tjänstemän. Dessutom var också gemenskap lågutvecklad och alkoholism härjade i samhället.

De flesta av byborna prioriterade inte jordbruket, utan de föredrog att arbeta på byggarbetsplatser. Det mesta av inkomsterna spenderades på alkohol. Ingen brydde sig om att spara pengar.

Tolv unga studenter från Gaeddu College of Business Studies och College of Natural Resources var tillsammans med personal från SJI involverade i genomförandet av projektet. De bodde i byn i ungefär en månad.

Praktikanterna skapade medvetenhet om alkoholism, bokföring och finansiell information.

Idag har varje hushåll bättre badrum. En grupp för grönsaksodling har bildats och bättre jordbruksmetoder utvecklas.Konsumtionen och framställning av alkohol har sänkts.

En bonde, Tenzin, sade att det tidigare var obligatoriskt för varje jordbrukare att ta med alkohol vid alla tillfällen, såsom besök hos en granne eller till och med vid vanliga måltider. Men idag erbjuds alkohol inte längre.

Byborna har nu lärt sig och är igång med bokföring i syfte att spara pengar. Varje bybo för en kontobok där dagslön och utgifter redovisas.

”Vi förväntar oss i det långa loppet att vår by kommer att utvecklas. Vi har lärt oss så mycket”, sade bonden Changlupay. ”Vi kommer att arbeta hårt för att följa ekonomiarbetet, eftersom det är för vår egen skull.”Projektkoordinator Sonam Tshering sade att utvecklingsprogrammet har utformats tillsammans med kommunen och lokala tjänstemän. ”Projektet är inte bara upprätthåller positiva effekter; det erkänner samtidigt vikten av det inneboende värdet i GNH”, säger han. ”Det är en utmaning, men det är värt att sträva efter.”

Från KUENSEL den18 oktober, 2016

Yangchen C Rinzin, Orong  

Översättning Lennart Strandberg