En olympisk dröm

Ian Brook ‹ Previous · Next ›

En kvinnlig skytt jagar Bhutans olympiska dröm

Syttejpg

För första gången i Bhutan Shooting Federation historia, kommer en bhutanesisk kvinnlig skytt att representera landet vid OS i London 2012

Den 28-åriga Künzang Choden från Thimphu håller det 4,5 kg Feinwerkbau 700 luftgeväret stadigt i ögonhöjd, siktar mot tavlan och trycker på avtryckaren. För henne är denna en ritual övning, men den här gången siktar hon mot stjärnorna.

Hon är den första kvinna och den enda bhutanesiska som kommer att delta i en skyttetävling i London OS senare i år. Den bhutanesiska olympiska kommittén fick en “wildcard” inbjudan från den Internationella olympiska kommittén för några veckor sedan. Av de fyra tävlande inom förbundet, toppade Künzang Choden listan med ett personbästa på 375 poäng av totalt 400. För att få ett “wildcard” i den här sporten, krävs minst 375 poäng. Künzang Choden utvecklade en passion för skytte först i slutet av 2004 efter att ha träffat sin man som också tävlar. Ett brett leende lyser över hennes ansikte när hon försöker undertrycka den glädje och spänning hon känner över att ha fått ett “wild card” i grenen. “Jag känner mig mycket stolt och glad”, säger hon.

År 2011 representerade Künzang Choden Bhutan i den 4: e Sydasiatiska Air Gun Championship som hölls i Kuwait. Men då kom hon inte längre än till den första kvalificeringsronden. Hon representerade också Bhutan år 2009 vid det 5:e Sydasiatiska Air Gun Championship i Dhaka, Bangladesh. Kinzang Seldon, som för närvarande är Künzang Chodens tränare, säger: “Hon är en mycket fokuserad, hårt arbetande kvinna. Hon är väldigt punktlig och det som är särskilt bra hos henne är att hon har viljan att träna och träna. ”

Som en tvåbarnsmamma finner Künzang Choden det svårt att balansera karriär och familjeliv men hon säger att hon kan aldrig tänka sig överge  den idrott hon älskar. Hon tränar mentalt och fysiskt mer än sex rigorösa timmar varje dag. “Koncentration är en fråga av stor vikt i den här idrotten. Skytte är ett samspel mellan hjärna och kroppen och en perfekt samordning krävs mellan dom “, säger hon. För närvarande satsar hon all energi på förberedelserna inför OS. “Jag skall verkligen göra mitt allra bästa och försöka gå så långt som möjligt”, säger hon. “Att få delta i en global händelse som de olympiska spelen kommer att bli mycket utmanande och jag kommer att göra mitt yttersta.” Och Künzang Choden kommer att försöka lyckas mot alla odds.

Vanligtvis använder tävlingsskyttar Feinwerkbau luftgevär med 4,5 mm kaliber, men det som Künzang Choden tränar med är föråldrat i olympiskt sammanhang. Hon väntar på att få en ny kompressor eftersom den gamla har slutat fungera. Dorji Phurba, en tränare och BSF tjänsteman, sade att utrustningen är mycket dyr. “Vi måste importera den hela vägen från Tyskland, Schweiz och Italien.” Dessutom skjuter hon på papperstavlor medan elektroniska, datoriserade tavlor används vid OS.

Tränaren Kinzang Seldon sade att skjutning mot elektroniska tavlor kan innebära en stor skillnad. “I de internationella arenorna kan deltagarna och publiken se tavlan och poängen på en stor TV-skärm”, sade han. Alla dessa begränsningar har inte avskräckt landets bästa skytt. “Jag är glad över att ha fått den här möjligheten att representera mitt land i OS och jag skall göra mitt yttersta för att återgälda förtroendet.”

Kunzang Choden vill förtsätta med tävlingsskytte så länge hon kan konkurrera. ! Lyckligtvis är skytte en idrott utan åldersgränser,” säger hon. “Så länge som min syn är perfekt, och så länge som jag kan hålla I geväret, kommer jag att fortsätta tävla.

Yiwang Pindarica from Thimphu

business bhutan