Konflikt mellan människan och naturen

Ian Brook ‹ Föregående · Nästa ›

Konflikt mellan människan och naturen leder till att byn Amochu överges. 

Den 24 oktober rapporterade Kuensel att bonden Sangay Tshering och hans hustru har bott i ett förhyrt hus i över ett år, trots att han äger både jord och ett eget hus i Khameod bygemenskap (gewog).

Anledningen till att paret lämnade sitt hus var att de inte längre stod ut med att deras odlingar förstördes av vilda djur. Byns enda vattenkälla, som låg tre timmar bort, hade också blivit bortsköljd.

Byn, som ligger c:a 7 km från närmaste väg, har haft två hushåll med c:a 18 personer men de flesta har nu flyttat till städerna. Då parets barn bodde och arbetade i andra delar av landet lämnades de ensamma i den mest övergivna delen av Khameod bygemenskap och var de enda invånarna i byn Amochu.

Attackerna av vilda djur på husdjuren blev våldsammare för varje år som gick och paret förlorade 9 av sina 15 hästar och över 30 kor, liksom sin skörd. I Amochu hade de t ex sett både leoparder, vildsvin, björnar och hjortar. Idag är paret beroende av sina återstående 6 hästar och behöver också betala hyra.

Sangay Tshering berättar att de kontaktat både bygemenskapen och distriktsrådet (Dzongkhag) flera gånger för att ansöka om jord längre bort. Första gången var för tre år sedan då tjänstemän kom och inspekterade situationen i Amochu, men sedan dess har de ingenting hört.

Officiella källor i bygemenskapen och distriktsrådet uppger att de rapporterade fallet till jordbruksministeriet så snart de blivit informerade. Ministeriet skickade dit ett tekniskt team, som besökt området tre gånger och gjort noggranna undersökningar. Därefter hade en rapport färdigställts och för två år sedan skickats till den statliga landkommissionen (the Land Commission). Men denna godkände inte förslaget till jordbyte, då det inte var i enlighet med gällande lagstiftning (the Land Act).

De tidigare lokala ledarna har tagit upp frågan igen och bett regeringen att ompröva sitt beslut.

Dawa Gyelmo, Wangdue

Utdrag från Kuensel 2016-10-24

Översättning

Eva Dieden