Lugarteatern

Ian Brook ‹ Föregående · Nästa ›

Lugarteatern har en unik plats i vår huvudstad Thimpus historia. Många äldre har trevliga minnen av biografen, som torde ha varit den enda platsen där modern underhållning var tillgänglig på 1960- talet .Kanske teatern bär den sanna vittnesbörden av den förändring som vi bhutaneser har upplevt och som även är en spegling av hur långt vi har nått som nation.

Vår ungdom av idag skulle veta att det fanns en tid i Thimpu när de två största nöjena var att se Hans Majestät den fjärde Druk Gyalpo spela basket i kvällningen på Changlimithang och att se film på Lugarteatern.

Eftersom de flesta filmerna var hinduiska var den typiska handlingen berättelsen om en fattig ,ärlig och hårt arbetande person som lyckades bli rik, mäktig och lycklig, något som kunde ha påverkat många bhutansiska ungdomar vid denna tid. Hinduiska filmdialoger och sånger var vanliga, något som hjälpte oss i kontakten med vår närmaste granne Indien.

Vid den här tiden fanns inga bhutanesiska filmer, något vi bara kunde drömma om. Idag är vår inhemska film- och musikproduktion en framgång för vår utveckling. Hatten av för alla inblandade!

Biljettpriset 100 Ngultrum utgör inte längre ett hinder för de flesta, men för ungdomen finns konkurrensen i moderna kanaler som TV och internet.

Lugarteatern som befinner sig i stadens centrum har möjligheten att återfå sin forna glans och kunna vara en mötesplats för människor från når och fjärran. Om medborgarna förstår hur mycket Lugarteatern en gång har betytt kan de bidra till att upprätthålla arvet och förståelsen för gångna tiders strävan och insatser.

Underhållning

Lugarteatern, den äldsta biografen i Thimpu har återinvigds med ett helt nytt utseende.

Hennes Kungliga Höghet Pema Lhadon Wangchuck och dratshang´s Tsugla Lopon invigde den nya teatern. Den nygamla teatern som är renoverad är utrustad som en modern biograf och nöjescenter- stoppade klappstolar, nytt ljud och LED- belysning och med en färggrann upplyst entré. En ny silvrig linsformad duk har monterats, kompletterad med en kraftfull Panasonic digital bio HD projektor med Dolby´s 7.1 surroundljudsystem för bästa filmupplevelse.

Teatern har 503 sittplatser med en ”exekutiv” övre bänkrad. Den har även en VIP loge och en kunglig loge med salong och badrum.

Det ursprungliga nöjesetablissemanget i huvudstaden är nu åter redo att fånga filmentusiasternas hjärtan och sinnen.

Lugarteatern, som länge stod och förföll på grund av konkurrensen med nya media som video och DVD , har nu återuppstått i sin forna glans och visar föreställningar kvällar, matinéer, veckoslut och helger. Vi vill även uppmuntra visning av undervisningsfilmer, dokumentärer och kortfilm säger Passang Tshering, ägare av Pekhang Enterprise.

KUENSEL

Något förkortat text, översättning av  Ingrid Levy-Hüneberg